29 Ekim 2011 Cumartesi

EgE MaRKaLaRı

Ege Bölgesi'nde geçen yıl yapılan 72 bin 142 marka tescil başvurusu , Türkiye'de markalaşmanın öneminin anlaşıldığını gösteren önemli bir gösterge. 4 bin 399 marka başvurusuyla rekor kıran İzmir'i, 866 tescille Denizli takip ediyor.

Ege markaları yükseliş öyküleriyle bu topraklardan marka çıkartma konusunda fazlasıyla umut vaadediyor. İşte o öykülerden bazıları..!


Kılıç Deniz Ürünleri

Bir çuval pirinç ve şekerle yola çıkan Orhan Kılıç bugün, ürünlerini 43 ülkeye ihraç eden ve 25 milyon euroluk yatırımla Panama, Tunus ve Fas'a balık çiftleri kurmayı hedefleyen Kılıç Deniz Ürünleri şirketinin yönetim kurulu başkanlığını yürütmekte. 


Askerden döndükten sonra bakkal işleten babasının ortaklık teklifini kabul etmeyen Kılıç, hayallerinin peşine düşmüş. Girişimciliğe attığı ilk adımı ise şu sözlerle anlatıyor:

"Köyde ehliyeti olan tek kişi bendim. Muhtara Bodrum'a çalıştırdığı dolmuşunda şoförlük yapmak istediğimi söyledim. Paramı ödeyecek bir kazanç olmayınca ona yolcu ücretini kendisinin almasını bagajı ise bana bırakmasını teklif ettim. Yolcuları taşırken köye sebze meyve getirecek köyde üretilenleri de şehre götürecektim. Böyle geçen 3 ayın sonunda biriktirdiğim paralarla Anadol pikap satın alarak Kılıç Holding'in temellerini atmış oldum"
Kılıç Deniz Ürünleri Y.K.B. Orhan Kılıç
Sebze meyve toptancılığı işinin ardından 1984-1990 yılları arasında Bodrum'da inşaat işine giren Kılıç, elindeki sermaye ile yeni bir iş kolu arayışına girmiş ve kültür balıkçılığı yapmak üzere Salih Adası'nda 30 ton kapasiteli bir balık çiftliği kurmuş. Böylece bugün Türkiye'nin en büyük su ürünleri şirketi olan Kılıç Deniz Ürünleri şirketinin temelini atmış. 


Esen Plastik


Sektöründe Ege Bölgesi'nin lideri olan Esen Plastik ise makine mühendisliği eğitimi sırasında oto servisi kurma hayalleri kuran Salih Esen ve kimya mühendisi olan kuzeni Serdar Esen'in girişimi ile doğmuş. Salih Esen yedek subaylığı sırasında kuzeninin çalıştığı fabrikayı ziyaret etmiş ve bu sırada hayatını değiştirecek kararı almış. Bu kararı alma hikayesini Serdar Esen şöyle anlatıyor:


"1976 yılında kendi işimi kurmak için girişimlere başladım. Otomotiv sektörünü düşünürken bir gün, kimya mühendisi olan kuzenim Serdar'ı görmek için İstanbul'da çalıştığı fabrikaya gittim. Bir yerden giren toz granülün işlenerek mamül ürün olarak dışarıya çıktığını gördüm. İzmir'e dönünce bu işi yapanın olmadığını fark ettim. Oto servisinden vazgeçerek bu işi yapmanın daha doğru olacağına karar verdim. Ağabeyim Önder Esen'in de desteği ile Esen Plastik şirketini kurarak işe başladık."
Esen Plastik Y.K.B. Salih Esen
Karabağlar'da 150 metrekare atölyede 2 kişi ile işe başlayan ve ürettikleri bahçe hortumlarını İzmir ve çevresinde pazarlayarak yola devam ettiklerini anlatan Salih Esen, yıllar içinde büyüttükleri şirketlerini şu an Çiğli ve Adana'da toplamda 160 bin metrekare alanda 420 çalışanı bulunan, 20 milyon doları ihracat olmak üzere 100 milyon doların üzerinde ciro yapan bir şirkete dönüştürmüş. 

Can Tereyağları

Ham kremadan ticari tereyağı üretip, yağlı yaldızlı kağıdı paketlemede kullanan ilk firmalardan biri olan ve 1930 yılında merhum Mehmet Behçet Can tarafından kurulan Can Tereyağları, bir handa başladığı üretimini şimdi 346 bin metrekarelik dev bir tesise taşıyor.
81 yıl önce 300 ile 500 kilo arasında değişen tereyağ üreten firma şimdi günde 120 ton tereyağ, reçel, helva, pekmez, ve bal üretiyor. 


485 çalışanı bulunan Can Tereyağları yönetim kurulu başkanı Aybey Can, 'Hep daha iyiyi üretmek' parolası ile hareket ettiklerini ve en iyi malı üretmek için en iyi hammaddeyi aldıklarını anlattığı sözlerinde kaliteli üretimin önemini vurguluyor. 


Pizza Tomato

1999 yılında 4 ortağı ile işe başlayan fakat kriz nedeniyle ortaklarından ayrılmak zorunda kalan Bekir Yazgan Pizza Tomato' nun yaratıcısı. Fast food tarzından uzak uzun sohbet mekanları olarak düzenlediği Pizza Tomato zamanla büyük bir başarı yakalayarak bugün 5 bölgede 25 şubeye ulaşmış. 

Pizzacı ustası kardeşi İbrahim Yazgan ile birlikte pizzaya yenilikler katmaya çalışan ikili, dondurulmuş hamur yerine taze hamurdan yapılan pizzayı müşterilerine sunmuş ve lezzet farkının anlaşılmasıyla birlikte kısa zamanda İzmir'de yayılmış. Başarısını çok çalışmaya borçlu olduğunu belirten Bekir Yazgan 3,5 milyon dolar ciroya ulaşan şirketini yurt dışına açma planları yapıyormuş. 


Pizza Tomato Y.K.B. Bekir Yazgan
Dominos ve Pizza Hut gibi dünya devi pizza zincirleri arasında belki adını bile duymadığımız Pizza Tomato'nun bu başarısı gerçekten dikkat çekici. 

 Bu başarı öykülerini keyifle okumanız dileğiyle..!


Not: 28 Ekim Cuma günü yayınlanan Habertürk Marka gazetesinden alıntılar yapılmış ve burada yer alan bilgilerden derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder